Logo

CO TO JEST AEROPRESS?

AeroPress - co to jest?

Jest to bardzo proste w budowie urządzenie do zaparzania kawy będące wynalazekiem Alana Adlera, założyciela firmy Aerobie, stworzone po to, by każdy bez inwestowania w drogie ekspresy mógł zaparzyć sobie ulubioną kawę.
Urządzenie składa się z tłoka i komory z filtrem, przez który przeciska się gotowy, pachnący napar kawy.
W ten sposób uzyskujemy zaparzoną, klarowną i pozbawioną zanieczyszczeń, smaczną kawę. A smak naparu oddaje w 100% oryginalny smak "małej czarnej".

Dzięki prostocie i możliwościach eksperymentowania z procesem zaparzania, Aeropress szybko zdobył rzeszę fanów, zarówno wśród profesjonalnych baristów jak i tych, którzy kawą wolą delektować się w domowym zaciszu.

HISTORIA

Niesamowity wynalazca i producent latających zabawek Alen Adler miał swój wielki wkład w rozwój napoju którym delektują się ludzie na całym świecie - kawy. W jego dorobku znajdziemy ponad 40 patentów prostych urządzeń latających natomiast w 2005 r wynalazł i opatentował alternatywny sposób parzenia kawy za pomocą urządzenia które nazwał później Aeropress'em.
Nazwa ta najprawdopodobniej powstała w zwiazku z tym, że urządzenie działa na zasadzie tłoka. Kawa przeciskana jest przez papierowy filtr pod naciskiem powietrza znajdującego się w urządzeniu.

Historia AeroPress 1 Historia AeroPress 2
Historia AeroPress 3

JAK PRZYGOTOWAĆ

Historia - jak przygotować
1.
Zmiel kawę, najlepiej całkiem drobno, drobniej niż do chemex'a i drobniej niż przy dripie.
Wyciągnij tłok z Aeropressu. Postaw Aeropress tak jak na obrazku powyżej.
Zmocz papierowy filtr gorącą wodą i wsyp zmielone ziarno (17-19 gram na jedną kawę) do urządzenia.
Następnie w celu namoczenia zmielonych ziaren wlej około 30 ml wody w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza.
2.
Ustaw Aeropress na wadze kuchennej i wlej połowę wody (około 120 ml) do Aeropressu, następnie zamieszaj i po chwili przelej całą resztę. Zaparzanie nie powinno trwać więcej niż półtorej minuty.
3.
Przemieszaj po raz ostatni kawę i nakręć sitko z papierowym filtrem a następnie obróć Aeropress filtrem ku dołowi. Następnie zacznij przeciskać kawę, przeciskanie naparu nie powinno trwać więcej niż 30 sekund.
4.

Nie przeciskaj kawy do samego końca. Wyciskanie powinieneś zakończyć gdy usłyszysz, że przez sitko przeciskasz powietrze (specyficzne syknięcie).

Brawo! Właśnie zaparzyłeś kawę w Aeropressie!
Pamiętaj, że przepis na zaparzenie kawy może się zmienić przy różnych ziarnach, grubości zmielenia i ilości wody, nie bój się eksperymentować!

Filmy

Gdzie kupić

Wprowadź Aeropress do swojej oferty!

ZOSTAŃ DYSTRYBUTOREM

Skontaktuj się z nami

Oficjalny dystrybutor Aeropress w Polsce: All Good Sp. z o.o. Grzybowo, ul. Sztormowa 1
tel. 535 664 626
e-mail: lukasz@coffeedesk.pl

Kup teraz w coffeedesk.pl!

Coffeedesk

Sklep internetowy z kawą, Herbatą,
Akcesoriami do kawy i herbaty,
oraz ekspresami ciśnieniowymi.

www.coffeedesk.pl